16 January 2011

Antivirus Mogok

Sudah buntu. wa sudah tidak tau macam mana nak godek lagi. Dari tengah hari tadi menggodek sistem keselamatan / antivirus PC wa. Mula-mula pakai antivirus AVG 2011. Semalam AVG ni buat hal. Bila on saja PC keluar popup window warning yang macam dekat atas itu. Bila nak ' uninstalling ' AVG 2011 ini, tidak boleh pula. Nak aktivekan pun tidak boleh juga. Cara lembut tidak boleh, terpaksa berkasar sikit. wa guna Appremover untuk keluarkan AVG dari sistem. Pada awalnya pun tidak boleh juga tapi buat kali kedua baru boleh uninstall menggunakan Appremover. Ingatkan sudah selesai masalah yang timbul. Bila nak reinstall balik antivirus AVG 2011 tidak boleh. Nampak gayanya tiada jodoh dengan AVG lagi. Terpaksa guna khidmat janda lama ~ Avira ( sedap namanya, macam awek jepun .. he33 ). Rupa-rupa rajuk si Avira ini belum habis lagi. Jangankan nak tunjuk muka, bayang pun tidak nampak. Puas meng'klik' si Avira ni tapi tak keluar-keluar. Masa ini sudah angin satu badan. Berhenti sekejap sebelum ada yang jadi mangsa.
Lepas maghrib tadi cuba sedut Avast ( ni awek Prague, Republic Czech .. he33 ) dan install. Nasib baik boleh. wa sempat sedut dua tiga lagu dan tutor untuk window movie maker. Tapi bila wa restart balik PC wa ni keluarlah pop up warning yang dekat atas tu. arghhhh ...... tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk !!

ps : sapa-sapa yang tahu macam mana nak selesaikan masalah ni ??
pss : yang berkenan awek dekat bawah ni boleh sedut dekat sini. Barang baik cepat-cepat sedut der .. :P


24 comments

10:30 PM, January 16, 2011

fiqah x pnh kne ag gtu...so,fiqah pon xtau la cmne nk wat kasi settle..

huhu..sori..x mmbantu langsung...tp fiqah tetap nk komen jgk kt cni...maap yer..

10:39 PM, January 16, 2011

Fiqah Alias :
ThankQ singgah dan tinggalkan komen ya. Kalau ada terjumpa cara2 mengatasi masalah ni semasa BW tu tinggalkan linknya dekat blog wa ni ok :)

10:42 PM, January 16, 2011

Rasanya bukan maslah antivirus ni, tapi maslah virus yg ada kat dlm PC tu, dia dah cukup kuat dan handal hingga dpat menentang atau membuatkan antivirus pening kepala.

Cadangan:
-cari antivirus yang hebat, terutama bukan yg free version.
ATAU
-terdesak sangat, format semula je hardisk, kasi kosong.

10:52 PM, January 16, 2011

ThankQ atas cadangan. reformat balik PC tu mungkin langkah terakhir yang diambil. emm .. dah masuk kali ketiga reformat balik pc ni :P

Dah cuba guna TuneUp Disk Docktor + scan virus on9 tapi x der jumpa problem lagi

11:23 PM, January 16, 2011

Ohhh.. Yang ini abah saja yang hebat.. Laptop ni dari dulu sampai sekarang, sume masalah, abah yang settlekan.. Termasuk anti virus apa yang dipasang.. Heehee..

Sekarang laptop ni pakai ESET Smart Security.. PC abah pakai anti virus jenama lain.. Kesimpulannya, jumpe dokter laa kasi baik.. Ekekeke.. :p

11:32 PM, January 16, 2011

ooo ... anaknya x tau. maknanya kena jumpa ngan abah juga lah ni ya ... ekekekek :P

11:40 PM, January 16, 2011

salam....
saya pun tak pernah kena masaalah begini..virus semakin canggih..memerlukan kita berfikir bukan sejenak dah ni..mau makan 2-3 hari..penyelesaian bawak kedai komputer sebelum di makan habis document yang berharga di dalamnya..tapi biasa dah, RM???

12:03 AM, January 17, 2011

wsalam zulkbo :
itulah pasal. sehari suntuk duduk depan pc ni nk menyelesaikan masalah ni. setakat ni kalau masalah teknikal macam ni belum sampai lagi pc ni kekedai. Kalau kekedai juga pc ni, mau rabak poket bulan ni :)

12:47 AM, January 17, 2011

macam rumit je prob nih.. try ctrl+alt+delete, lepas tu cari AV yg tgh running dalam tab processes, then klik end processes..lepas tu baru try uninstall balik..

1:17 AM, January 17, 2011

bro..dah try remove kat control panel ker?klau x silap aku ada prob sikit kalau ko guna avg..dia akan declare file crack ko sebagai virus dan dia akan remove otomatik tanpa kehendak kita....

aku x igt antivirus avg or avira yang ada fungsi macam tu..

ni tmpt aku sedut benda2 alah yang berguna..try la masuk..kot2 ada yg berkenan..tp aku rasa ko pun tau website ni..
http://www.filehippo.com/..

1:38 AM, January 17, 2011

cak lupa nak bgtau..aku penah try 2 anti virus dalam satu2 masa..igt nak buat lagi secure..rupa2nya xleh..cuma 1 jer yg berfungsi dlam satu2 masa..

cara nak uninstall yg aku slalu guna..

tekan button start>computer>uninstall or change a program..

or lagi satu cara yg last skali restore jer os ko tu..save benda2 penting dulu..pastu restore kat tarikh b4 ko guna avg 2011..

aku cuma leh pkir dua cara ni jer..sori kalau x membantu..

1:47 AM, January 17, 2011

Salam...
Aku, bab teknikal ni tak pandai la. Bapak mertua aku mungkin boleh selesaikan masalah ni kalau terjadi sesuatu pada laptop aku ni...Tp tak pernah la pulak terjadi mcm tu sebelum ni...

5:55 PM, January 17, 2011

tak dpt nak nolong ...tapi aku biasa guna antivirus removal untuk remove sepenuhnya avg tuu...aku cek kat tenet masalah ko ni...byk pulak steps dia...

10:09 PM, January 17, 2011

wachak.. sy pakai nod32.. takde pom error msg camtu.. hahaha... avg avira tu ok ke sebenarnye eh?
act tiap2 antivirus tu tak dapat nak sembuhkan semua virus kan?
tak tahu ayat yang sesuai slen dr "sembuh" ampun pak.

10:33 PM, January 17, 2011

Awak , saya takde pengalaman ini . Tapi kalau kena kat saya jenuh nak mengodeh . Bukan hangin satu badan saya, tapi bersambung hangin kat badan en asben . hahaha

4:56 PM, January 18, 2011

macy xtau la tp macy memang tak suke AVG. haha

9:07 PM, January 18, 2011

kea clean registry kot.. plg mudah nak selesai problem ni format pc her la.. hehe.. last resort..

Anonymous
9:18 PM, January 18, 2011

ekeke wachak avira x kuar sbb dia dgn aku skang lalala ;)

11:32 PM, January 19, 2011

wachak, langsir baru lagi...hitam itu menawan..

12:40 AM, January 20, 2011

tembak jipaban tuk bro wachak...1x....

1:07 AM, January 21, 2011

bena penah gak terjadi cam gini . pastu kasi abg senior yang buat . kejap jek die buat. selesaiiiii .



nape wachak xpakai kapersky ? huhuh

10:50 PM, January 21, 2011

wa..masih tak settle lagi ke prblm?kalau tanya sis..memanglah sis tak tahu..

3:09 PM, February 06, 2011

slm. da biasa setelkan prob macam ni. slalu cuba jaya je. laptop xda dpn, susah sket nak bg cdgn. first ctrl+alt+del, stop kan avg. kalau tak bleh, try tekan f8 masa restart dan bukak safe mode. try uninstal masa tu. kalau takleh juga, bukak regedit, buang smua registry yang berkait dgn avg. tapi rasanya memang ada virus. sbb tu takleh install avira. so kalau tau nama virus tu, bukak safe mode dan cari secara manual kat system 32 ataupun local setting kat local disc c. virus tak aktif masa safe mode. kalo takleh jugak, format ajelah bro!

10:16 PM, February 09, 2011

saya pun kena jugak dgn avg ni, nak install lmbat nak buang pun ketegaq ya amattt..
jadi saya guna perfect uninstall ..force semua file avg, dan instal semula avg yang baru. perfect uninstaller tu sy jumpa yg crack..nasib baik ok

sebelum install
saya ccleaner atau guna registry booster dulu utk cuci. baru install yg baru.

kalau tak mau avg apa kata try yg ni heheh

http://nurizspace.com/2011/01/kaspersky-percuma-2011.html

Post a Comment

PERHATIAN ! Sebarang komen yang mempunyai URL akan di 'REMOVE' melainkan dalam bentuk text sahaja. Harap Mak Long.