26 March 2011

Bukan Tidak Ingat Tapi Lupa


Sejak dua menjak ni wa sendiri perasan ada perubahan pada daya ingatan wa. Perkara ini terjadi sejak wa disahkan menghidapi penyakit tekanan darah tinggi. Mungkin ada wayer yang dah putus kot bila mana tekanan darah wa naik terlalu tinggi tempoh hari. Ataupun mungkin disebabkan pengambilan ubat bagi menurunkan / menstabilkan balik tekanan wa.

wa syak wa sudah terkena penyakit pelupa ni bila :
  1. Masa bekerja apabila menerima pesanan lebih dari tiga orang yang berbeza ( kebiasaanya melalui telepon, fax, mulut )  wa sukar untuk mengingatkan kembali setelah membuat kerja2 lain 
  2. Ada yang minta tolong cari / buatkan sesuatu dan meninggalkan pesanan tu melalui chatbox or email, wa boleh lupa pada hari yang berikutnya.
  3. Jika ada sesuatu majlis / perjumpaan semasa bersalaman ( datang dan balik ). Kadang2 tu wa rasa sudah bersalam dengan tetamu / member yg datang / jumpa tu tapi diperli  'orang tu salam, ngan aku, kau tak nak salam'.
  4. Yang ni lebih parah. Kadang2 tu terlampau nk jaga bacaan dalam solat, wa lupa wa berada dalam raka'at ke berapa.
Untuk mengatasi masalah 'kelupaan' ni wa baru cuba makan supplements minyak ikan omega 3. selain buah kismis hitam apa lagi yang bagus untuk kuatkan daya ingatan ??

ps : maaf pada yg wa ada janjikan sesuatu tapi masih lagi tertangguh atau belum wa laksanakan, tolong ingatkan wa kembali erk. bukan sengaja melengahkannya tapi al maklumlah proseser intel pentium 4 lah katakan. Korang punya intel core 2 duo kan ... keh33

30 comments

12:12 AM, March 26, 2011

Assalam..
Cuba makan buah delima juga dan kacang cerdik..
jgn tidur selepas asar..

Aku pun kdg2 lupa jgk terutamanya bila org berpesan melalui mulut...

12:25 AM, March 26, 2011

Iza :
wsalam. Buah delima tu pernah dengar tapi kacang bijak ni belum ketemu ler. mcam na rupanya tu :) wa x tidur selepas asar sebab kalau wa tidur bila bangun nanti badan wa sakit2. Lagi satu sapa yg tidur selepas asar di dikuatiri boleh dihinggapi penyakit giler.

1:20 AM, March 26, 2011

aiyo...umur bpe ni? hehe. gurau je. :)

1:26 AM, March 26, 2011

ceh.. tulis la weh dalam diari.. hahha..

x semua benda kita boleh ingat..
x semua benda kita akan lupa..
x perlu semua perkara mesti diingatkan..
tapi ada perkara yang perlu diingatkan..

1:57 AM, March 26, 2011

Eh!! Umur baru 17.. Mana boleh cepat lupa.. Tak patut kot.. =p

Banyak membaca.. Boleh kuatkan daya ingatan..

P/S : Nak ingatkan.. Hadiah besday bulan 1 aritu tak silap macam tak anta lagi.. Lupa pos kan? Tu yang nak ingatkan ni.. =p

9:57 AM, March 26, 2011

Assalam chak...lupa ni akk pun ada gak, tapi kalo darah tu tinggi sangat takut juga, mcm ada org tu, dia terkena drh tinggi, pas tu dia jadi tertukar nama n nombor, ntah nape, ni kira masalah lah juga.

akk rasa kcg cerdik tu kacang pitchio tu, yg kulit keras n rega dia pun boleh tahan

tak ada apa kut chaknya tu mcm akk gak heheh

10:06 AM, March 26, 2011

Salam wa..
alhamdulillah so far ni wlupun sis dah over 40 (wow! ye ker)ingatan sis masih kuat lagi..alhamdulillah..cuma silap buat sesuatu kerana hati tak tenang adalah..
amalkan makan kismis memang the best..cara lain tu sis kurang pasti pulak..

mario
12:13 AM, March 27, 2011

makan semut kot

12:17 PM, March 27, 2011

haiiiiiiiiiiiiii wachak!!!!!!!!!!!!!!!!
lupe x kat Nina?.. haha

byakkan makan bayam ye...

4:12 PM, March 27, 2011

biasanye yang mudah lupa ni orang pompuan je.tak kena darah tinggi pun asik lupa saja..
nak kena ambik fish oil jugak la..

4:56 PM, March 27, 2011

byk termkn semut kot/eh..mario dah tanye gitu rupanya..hehe

10:20 PM, March 27, 2011

cik ana raffali mungkin ada ubat kot.. hehhe..

10:28 PM, March 27, 2011

ekeke...klu sbb usia...dah takde ubat dah...ekeke

10:41 PM, March 29, 2011

Dah awak cakap macam tuh , meh sini saya nak tolong ....,

Minum Kopi Janda !

eh,eh .,'bukan nak menggoda' tauu..

hahaha

1:57 AM, March 31, 2011

Aslmkum, mungkin buat senaman ke :)

11:01 AM, March 31, 2011

bagus ke wa ubat nih ? sebab bena pon kuat pelupe skg . sampaikan dah salam mama nk pegi kerja. xsampai 30 saat . bena salam ag .

pastu bena letak duit lam poket kanan. 5 min pastu cri belah poket kiri . mule la gelabah.



sian kan bena. sob sob :'(

11:59 PM, March 31, 2011

hi wachak.. :)

darah tinggi?? kna kontrol mkn la ni.. jgn mkn masin2 sgt..

9:35 PM, April 01, 2011

salam wa..kita manusia biasa,kadang2 terlupa.Kalau nk turunkan tekanan drh tggi..wa cuba mkn buah naga yg putih tu..kalau yg merah@pink kurang sket khasiatnya..tp buah naga ni rasanya tak sedap sgt..

10:07 AM, April 05, 2011

apa kata senaman pagi petang.. ok tak?

4:31 PM, April 05, 2011

Camana ni muda2 sudah lupa...kata orang kacang pistacios pun leh buat kuat daya ingatan jugak. Yang terbaru produk dR rozmey...apatah tak ingat dah...cubalah chak...

9:51 PM, April 06, 2011

parah tue bro kalo bab ingatan2 nie..
tp tue ar, mkn kismis + jan mkn semut + mkn kacang cerdik + tulis dalam buku/notes rsnya leh m'bantu kot.. hehehe

10:14 PM, April 06, 2011

banyak kan minum air kosong je. bila minum air banyak, kite cukup oksigen maka kurang la penyakit pelupa tu ^_^

12:06 PM, April 07, 2011

ada beza kah tak igt dan lupa? ahahaha

9:31 PM, April 07, 2011

bukan lupa ni..tapi x sempat nak ingat...


kekekeke...

12:46 AM, April 09, 2011

bercakap pasal myk ikan yang selalu awe bahan kan kat ofis ialah kakak-kakak ofis yang muda tapi dah kahwin..pelupa..hehe

8:57 AM, April 09, 2011

moga dpt atasi. huhu

bdw, macy pn sama j masalah. adeh

3:29 AM, April 12, 2011

cak..ko janji nak belanja pizza ari tu..ko igt x?hehe...

xpe cak..semua org ada penyakit pelupa tu...bt note atau list benda2 yang perlu di buat kat opis tu...

tentan rakaat smyg,aku pun kadang2 lupa...

12:31 AM, April 22, 2011

moga abah awak cepat sembuh... amin...

10:55 AM, April 26, 2011

habbatussaudah.. ubat segala penyakit.. dan madu :D..

wa cubelah.. :D.. delima, krismis, buah ape ek yg ade kat makkah tu.. ala lupela namenyer.. haha..ladypun pelupa.. yg nabi makan tu.. ala.. lupelah namenye tp dekat2 je nak sebut.. :(

4:19 AM, May 04, 2011

saya plak processor ron 97/ ade ke? hahaha

Post a Comment

PERHATIAN ! Sebarang komen yang mempunyai URL akan di 'REMOVE' melainkan dalam bentuk text sahaja. Harap Mak Long.