17 November 2010

Selamat Menyambut Aidil Adha


Kepada pengunjung blog republic guaOtai dan sahabat maya sekalian. Di kesempatan ini wa nak ucapkan 'Selamat Menyambut Aidil Adha'. Semoga selamat dalam perjalanan pulang ke kampung. Kalau makan daging korban tu jangan berlebihan wokey. Kepada yang nak final exam tu jangan beraya sakan.

Sebagai  peringatan. Antara perkara sunat yang dilakukan semasa Aidil Adha.

  • Tidak makan sehingga selesai solat Aidil Adha. Diriwayatkan dari Buraidah ra. ia berkata : Adalah Nabi s.a.w keluar untuk solat Aidil Fitri selepas makan terlebih dahulu dan tidak makan pada Aidil Adha sehingga beliau kembali dari solat hari raya. ( H.R : Ibnu Majah, At-Tirmidzi dan Ahmad)
  • Tidak melalui jalan yang sama waktu pergi dan balik solat hari raya. Di riwayatkan dari Jaabir ra. ia berkata : Adalah Nabi saw apabila keluar untuk solat hari raya ke mushalla, beliau menyelisihkan jalan ( yakni waktu pergi melalui satu jalan dan waktu balik melalui jalan yang lain ). (H.R : Bukhari )

11 comments

11:19 AM, November 17, 2010

selamat hari raya wachak :)

1:46 PM, November 17, 2010

salam aidiladha wachak~

pasal makan tu...errr..mish xtau pon..selamba badak je makan dulu td..adess..thnx 4 the info k~

4:23 PM, November 17, 2010

Salam...

Selamat Hari Raya...
maaf jika ada terkasar bahasa...aku pg td di Kedah,skrg dah di Perlis...

Makwe
5:59 PM, November 17, 2010

Kepada pakwe.. Salam aidiladha.. Untuk family dan juge kucing2 yang educated sumenye.. Heehee..

Dgan ucapan.. Jangan makan banyak sangat.. Dokter chomel takmo jumpe pakwe dah kat klinik.. Haha.. :p

10:12 PM, November 17, 2010

salam raya wachak ;D

9:55 AM, November 18, 2010

slmt hariraya bro...

6:50 PM, November 18, 2010

selamat ari raya wachak

10:15 PM, November 19, 2010

wachak, selamat hari raya..
maaf zahir dan batin..
semoga wachak sihat sokmo hendaknyer..
aminnnngggg...

1:13 AM, November 20, 2010

miss, mish, iza, makwe, maCy, mario, rongak, Eizza thankQ atas ucapan anda semua dan sudi singgah blog wa ni.

9:49 PM, November 20, 2010

hai awak.. selamat hari raya haji.. baru nak dapat on9 nie..

Post a Comment

PERHATIAN ! Sebarang komen yang mempunyai URL akan di 'REMOVE' melainkan dalam bentuk text sahaja. Harap Mak Long.