01 September 2010

Traffic Tips | Blogwalking

Hari ni entah apa citer wa nak bagi tips bagaimana nak menarik traffic dengan cara yang mudah melalui blogwalking. Ini cakap adek beradik. Tak payah nak selindung selindung. wa bukannya handal bab-bab  SEO atau sifu dalam teknik menarik traffic macam Cikgu Dahlia atau pun popular macam Darkbatman tapi ini atas pengalaman wa yang sudah hampir setahun 'Hidup Seorang Blogger' ... ha ha ha keyword tu siot :)  Antara tips yang wa amalkan :
  • Kalau nak tengok traffic jam kita kena pergi ke jalan raya yang banyak kereta lalu. Betul tak. Macam itu lah juga dalam berblogging. Bak kata wa selalu kat blog mario. Tumpang glemer. Nak banyak traffic kita kena berblogwalking ke blog yang tuan punya blog tu popular / glemer / femes tapi ada tapinya ....
  • Tegur lah tuan punya blog tu. Tinggalkan sepatah dua kata dekat shoutbox. Kalau sempat baca entry yang beliau tulis. Tinggalkan komen walaupun dua tiga patah perkataan.  Cari profile dorang supaya kita kenal dorang lebih dekat. Dalam kepala jangan dok ingat asyik nak picit jer. Ayat yang ditinggalkan kat shoutbox tu jangan asyik copy and paste jerk. Kalau kesuntukkan masa itu lain citer. Kalau ayat itu asyik copy and paste jer setiap hari nanti dorang jemu. Almaklumlah dorangkan glamer ...keh3.


 wa citer pasal traffic ni bukan apa. wa bakal kehilangan  punca traffic ke blog wa. Tangga teratas bagi punca traffic wa adalah dari blog Teratak Usang. Yang kedua dari Blog Cik Jari dan tempat ketiga adalah dari blog Fiezah91. Teratak Usang bakal ditutup dan blog Fiezah91 sudah pun ditutup.
Bila kita sudah kenal walaupun secara maya, selalu bertanya khabar, sembang -sembang dan kadang-kadang usik mengusik bila tiba-tiba jadi kes macam ni pasti tersentuh sikit perasaan tu. Mesti rasa kehilangan kerana setiap orang yang kita kenal secara maya ni mempunyai karektor masing-masing. Nak lak kita ni bukannya ramei kenalan yang agak 'mesra'. Tapi apa boleh buat. Mungkin itu tindakkan yang paling baik buat dorang masa kini kan ?? All the best. Friends forever bebeh  ...

20 comments

11:52 PM, September 01, 2010

uikkk...apsal pulak weh...akuiza nak tutup?apasal?fiezah dah tutup?jap lagi aku cek...

mmg tension kan bila blog yg sll kita pegi didelete...

ntahla...semakin kuranglah kawan2 kita ek...

msh bersedih....

12:05 AM, September 02, 2010

huhu.....sedihnya.....mengalir air mata ku baca entry ko ni.....sedih ooooo....tak pe, akan aku usahakan utk yg terbaik moga2 masih ada sinar untuk aku blogging semula.....

fiezah91
12:10 AM, September 02, 2010

erkkk.. xpe2.. org rajin2 g lepak sini nnt naikkan trafik sini.. heee.. :)

12:39 AM, September 02, 2010

aik,nape kak iza nak tutup belog???

12:50 AM, September 02, 2010

pehal sampai kena tutup blog pulak?

3:40 AM, September 02, 2010

wah...mmg fames ko ni..kenal blogger2 otai..aku lambat lagi la nak fames..huhuhu..

ko pakai software aper view benda alah tu?

6:05 AM, September 02, 2010

mario :
Dorang dah buat entry cita pasal
per dorang nk berhenti.
sedih tu sedih juga tapi apa nk
buat kalau dah tu yg dorang pilih

Iza:
Jangan ar nangis weii, kalu ko
nangi wa pun nangis gak .. ahak33
ok .. siyes-siyes. buat lah pilihan mana yg terbaik buat kesihatan ko.

fiezah91:
org tak berblog dah bagi komen .. ha33
Kalu ada org lain baru lepak cni
erk. Nanti kena gossip ngan dak sekolah ... kah33

cik jari :
Dia punya kepala ada besar punya .batu sampei nk kena ketuk ngan .tukul. gurau2 .. gi ar ziarah blog dia :P

Gadis comel :
Jiwa kacau ... ha33

black_mel :
Yang femes dorang, wa numpang jerk .. kui33

ni mesti tak pernah godek
dashboard blogger. bro mana ada
pakai sofware bagai. ada kat
dashboard bahagian start ( duduk
kat hujung sebaris ngan posting >
comment > setting > design )

7:47 AM, September 02, 2010

ape la dak kecik tue tutup blog pulak kan.. baru je nak promote blog die sebab menang topup blog aku aritue..

8:43 AM, September 02, 2010

oo.. mcm tu ek..
lady paham cikgu wa..

camne nak tengok gambar yg dipaparkan tu?

hihi, sorry, buta komputer, hati celik :P

9:54 AM, September 02, 2010

wah...cam tggi je traffic chak.
Erm...pesal byk sgt kes org nk ttp blog nie. Heran jup

6:52 PM, September 02, 2010

chaon :
Itu pilihan yg terbaik buat dia tapi
dak kechik ni muncul kembali kot.
maklumlah org dah besa berblogging
lama2 nanti kecanduan .. hak33

iera :
mana nyer tinggi iera. tu time rajin BW sampai lebam. ari tu berhenti 3 ari pasal demam turun mencanak gak traffic kat blog ni :)
sekarang ni musim org tutup blog sedunia kot ... ngeh33

7:43 PM, September 02, 2010

salam wachak
ahah tu la kenape sejak akhir2 ni ramai je blogger yg nak ttp blog,

nak pulak yang kite kenal, yang selalu lepak2, sembang2 kat blog dia

aku selalu gak lepak kat teratak usang dengan fiezah91 tu

8:18 PM, September 02, 2010

Ladybird :
Picit kat gambau tu kasi besau boleh
ar tengok ... hik33

Buka dashboar blogger blog anda.
picit dekat start ( startistik ) yg
berada hujung sekali sebaris dengan
posting > comments > design ... dan
picit di traffic sources dan tadaaaa
.. graf tu kuar :P

10:47 PM, September 02, 2010

adehhh belum sampai tahap sifu lagikkk :)
masih dalam proses pembelajaran sepanjang hayat

12:50 AM, September 03, 2010

nape mereka nak tutup?
(boleh tak aku nak tanye lagi even org2 atas dah tanye..kehkeh)

1:22 AM, September 03, 2010

hoho wachak . baru nak tanye cemane nak tengok traffic source uh . dah jawab takpelah . :D

teruskan usaha lu !

1:53 AM, September 03, 2010

nice sharing..
keep blogwalking for traffic
but focus at SEO too

6:04 AM, September 03, 2010

Dahlia :
cececece .... malu nk ngaku lak :)

cik bucken :
tunggu wa buka kauter pertanyaan. buleh ... ahak33

elmo :
ThankQ singgah cni :)

gnesop :
belum start blaja pon lagi bab SEO :)
anyway thakns ....

6:45 PM, September 05, 2010

nak tutup jgk la..
hahha..
tapi x sampai hati.. ekekke..

7:09 PM, September 05, 2010

Yusenze :
ko pun dah tersampok juga ke ... he33

Post a Comment

PERHATIAN ! Sebarang komen yang mempunyai URL akan di 'REMOVE' melainkan dalam bentuk text sahaja. Harap Mak Long.